2021 Yılı Kışlık Lastik Cezası Ne Kadar?

2021 Yılı Kışlık Lastik Cezası Ne Kadar?

Kışlık lastik cezası 2021 için 835 lira tutarındadır. 1 Ocak 2022 itibarıyla bu cezanın güncellenmesi beklenmektedir. Kış lastiği zorunluluğu 1 Aralık – 1 Nisan tarihleri arasındaki 4 aylık süreçte uygulanmaktadır. Kışlık lastik yönetmeliği kapsamında; bu tarihler, ortalama hava sıcaklıklarına bağlı olarak uzatılabilmektedir.

Kışlık Lastik Cezası Kimlere Uygulanmaktadır?

Kış lastiği zorunluluğu, uygulama tarihleri arasında şehirlerarası yollarda yolcu ve yük taşımakta olan tüm araçlar için geçerlidir. Aynı zamanda bazı şehirlerde il sınırları içerisinde de kış lastiği uygulaması bulunmaktadır. İlgili valilikler, her yıl kışlık lastik zorunluluğu ile ilgili kararlarını, ortalama hava sıcaklıklarını dikkate alarak açıklamaktadır. Kışlık lastik cezası verilen işletenler için ilgili kanunun 65/A maddesinde belirtilen ceza uygulanmaktadır.

Kışlık Lastik Cezası Uygulanmayan Araçlar Hangileri?

Kışlık lastik cezası uygulanmayan araçlar; lastik tekerlekli traktörler, iki veya üç tekerlekli taşıtlar, yarı romörk ve romörkler, TSK’ya air taşıtlar ve bunların romörkleridir.

Kışlık Lastik Cezası için Denetimler Nelerdir?

Kışlık lastik cezası denetimleri kapsamında lastiklerin yanak bölgesindeki işaretlemeler ve diş derinlikleri kontrol edilmektedir. Lastik yanaklarında 3PMSF ( 3 Zirveli Dağ Kar Tanesi) ve M+S işaretlemelerinden en az birinin bulunması zorunludur. Bu işaretlemelerin silinmesi durumunda sırt deseninin uygunluğu kontrol edilmektedir. Kış lastiği yönetmeliği içerisinde örnek desen görselleri yer almaktadır.

Kış Lastiği Diş Derinliği Kaç Olmalı?

Yönetmelikte; kamyonet, minibüs ve otomobil türü araçlar için minimum 1,6 mm kış lastiği diş derinliği bulunması gerektiği belirtilmektedir. Kışlık lastik cezası almamak için kamyon, çekici, tanker ve otobüslerde kullanılan kış lastikleri ise en az 4 mm diş derinliğine sahip olmalıdır. Diş derinliği, lastik sırtının ortasına en yakın dişlerden ölçülmelidir.

Kaç Tane Kış Lastiği Takmak Zorunlu?

Uygulama sırasında otomobil, minibüs ve kamyonetlerin tüm lastiklerinin ve stepnelerin kış lastiği olması gerekmektedir. Kamyon, çekici, tanker, otobüs türü araçlarda yalnızca çeker aksta kışlık lastik kullanılması ceza almamak için yeterlidir.

Yazın Kış Lastiği Kullanmanın Cezası Var mı?

Yazın kış lastiği kullanmaya yasal olarak bir engel bulunmamaktadır. Ancak yaz aylarında kışlık lastik kullanmak, hem güvenlik hem de lastik ömrü ve yakıt tüketimi açısından tavsiye edilmemektedir. Kış lastikleri, 7 dereceden düşük sıcaklıklarda sürüş için geliştirilen kauçuk bileşiğine sahiptir. Bu hamur, yaz sıcakları için fazla yumuşaktır. Lastikler hem etkili performans sunamayacak hem de çok hızlı aşınacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir